Медицински специалисти от цялата страна - сестри, акушерки, физиотерапевти, рехабилитатори, излязоха

...
Медицински специалисти от цялата страна - сестри, акушерки, физиотерапевти, рехабилитатори, излязоха
Коментари Харесай

Медицинските сестри искат нов статут на болниците

Медицински експерти от цялата страна - сестри, акушерки, физиотерапевти, рехабилитатори, излязоха за следващ път на митинг, като този път се събраха пред Министерски съвет в София. Те упорстват както за стартови хонорари от 2 минимални заплати, по този начин и за цялостна промяна в здравния бранш, като към този момент желаят и лечебните заведения да престанат да имат статут на търговски сдружения. Последното е измежду главните претенции и на работещите в педиатричната болница в София, които проведоха три митинга в последните седмици.

„ Няма да се откажем, без значение от това дали ще ни бъдат увеличени заплатите, или не. Искаме и тотална смяна в системата на опазването на здравето. Не желаем да участваме повече в тези корупционни схеми, не желаем повече такова опазване на здравето “, изясни пред БНР Мая Илиева, един от уредниците на митинга.

Кабинетът към този момент два пъти отпусна пари - общо 80 млн. лева, за които се дава обещание, че ще отидат и за растеж на заплатите на медицинските експерти, като стартовото заплащане да стане обезпечено 950 лева Сестрите обаче упорстват за 1120 лева, а и желаят промяна. Те настояват, че досега нито едно заричане не е изпълнено, а идното нарастване на цените на част от клиничните пътеки ще доведе до по-големи обири в системата.

За следващ път сестри припомниха какви са възнагражденията им - 690 лева. в детските заведения и старческите домове, а огромна част от заетите в лечебните заведения работят и на други места, с цел да вържат двата края.

 

ИНСТИТУЦИИ

За да подсигуряват, че всички сестри ще получават най-малко 950 лева, от Министерство на здравеопазването дадоха обещание методика, по която болниците да са длъжни да образуват заплатите. Тя би трябвало да бъде публично публикувана в четвъртък, само че от БЛС към този момент оповестиха, че с нея ще се изисква за заплати да отиват не по-малко от 50% от всички доходи на лечебните заведения. Освен това е записано, че лечебните заведения би трябвало да подсигуряват първо изплащането на главните заплати, както и парите за прослужено време и квалификации, заяви clinica.bg. Едва след това при опция да се изплащат средствата за допълнително материално стимулиране. При предишни опити на Министерство на здравеопазването да се остойности лекуването стана ясно, че и в този момент лечебните заведения разходват от 50 до 80 на 100 от приходите си за хонорари.

" Едни искат ДМС-то да е по-високо, а не толкоз заплатите, други пък желаят противоположното. В последна сметка, когато се задължиш да имаш твърди съществени заплати, това е заплаха и за лечебните заведения ", разяснява ръководителят на БЛС Иван Маджаров. Според него сходен метод може да докара до банкрути на лечебните заведения, които са най-зле финансово.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР